Limon Kuvars da “Sitrin” sayılır mı sizce ne dersiniz? Sonuçta hepsi sarı kuvars kristali… Renk skalasında açık veya koyu olmaları fark yaratır mı? Soru basit, oysa cevap oldukça karmaşık.
Birçok sitrin taşı maalesef hayatına ametist olarak başlıyor. İnanılmaz ama öyle. Azıcık ısıl işlem gören caaanım ametistler, sitrin formuyla piyasaya sürülüyor. Hayır “neden” değil mi? Ametist mor kalsın. Sitrin sarı, pembesi pembe, yeşili yeşil!! Anlamak mümkün olmayan bir gemoloji dünyası işte! Sakin kalıyorum eveeet. Anlatmaya devam…
Uluslararası kuyum sektöründe, her kıymetli taş için bir renk skalası var. Bu skalaya göre dünyadaki sitrinler, renklerinin yoğunluğuna göre şu isimleri alıyorlar;
Sarı Sitrin: Bazen Limon Sitrin olarak adlandırılan limon sarısı rengi.
Altın Sitrin: Tüm sitrinler arasında en ucuz olan çeşit bu.
Madeira Sitrin: Sitrin dünyasının en pahalı çeşidi kendisi.
Ateş Sitrin: Palmeria ile Madeira arası bir renk. Görselde yok fakat diğerlerinden çok büyük farkı da yok.
Palmeria Sitrin: Altın sitrinden daha pahalıya satılıyor.
Peki Limon Kuvars nerede? Sarı sitrin dediğimiz şey Limon Kuvars mı?
Hazırsanız söylüyorum. Limon kuvars aslında bildiğimiz beyaz kuvars kristalinin, azıcık ısıl işlemden geçince aldığı hal. Evet o da öyle çıkmıyor doğadan yani. Şimdi buraya kadar sabırla okuyan dostlarımız için özetliyoruz:
1) Bazı ametistler ısıtılınca sitrin oluyor
2) Bazı sitrinler doğal doğal, kendi kendilerine sarı çıkıyor. Onlar doğal sitrin olup, renk skalalarına göre yukarıdaki isimleri alıyorlar.
3) Limon Kuvars dediğimiz ve en açık sarı renkte kuvars olduğunu düşündüğümüz çeşit ise, bildiğimiz beyaz kuvarsların ısıl işlemden geçmesiyle elde ediliyor.
En iyi bildiğimiz taşlarda bile durum nasıl karışık görüyorsunuz! O yüzden hep söylüyorum ki; basit olanı anlamak, bazen o kadar kolay olmayabiliyor.